De gemeente gaat onderzoeken hoe er met verschillende orthodoxe instanties, waaronder salafistische moskeeën, samengewerkt kan worden. Dat kondigde waarnemend burgemeester Van Aartsen aan in een brief.

Het uitgangspunt bij deze samenwerking is volgens hem om een "positieve, omvattende agenda op te stellen". Eerder gaf de waarnemend burgemeester al aan dat de gemeente salafistische jongeren "de hand moet reiken". 

De nauwere samenwerking is een van de verbeteringen die volgens Van Aartsen op de afdeling Radicalisering en Polarisatie doorgevoerd moeten worden. In december vorig jaar werd voormalig antiradicaliseringsambtenaar Saadia Ait-Taleb, die werkzaam was op de afdeling, ontslagen vanwege belangenverstrengeling.

Verschillende raadsleden hebben kritiek geuit over de plannen. "Ze keren zich af van onze samenleving. Daar is geen basis om samen te werken", aldus VVD'er Marianne Poot. Ook Forum voor Democratie-leider Annabel Nanninga heeft haar twijfels. Volgens haar zou Van Aartsen's aanpak bij een moskee in Den Haag ook al niet goed uitgepakt zijn. Bij deze moskee zorgde Van Aartsen tijdens zijn amtsperiode onder meer voor subsidieverlening.

PvdA-fractievoorzitter Sofyan Mbarki denkt daarentegen dat het "onderzoeken van samenwerking nooit kwaad kan". "Wat we niet moeten doen is groepen negeren." SP'er Nicole Temmink ziet samenwerken weliswaar niet zo zitten, maar pleit wel voor "contact maken".