De gemeente Amsterdam gaat mogelijk niet meedoen aan het landelijke experiment met gereguleerde wietteelt.

Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen heeft in een brief steun aan de gemeenteraad gevraagd om de deelname aan het experiment in te trekken, bevestigt een woordvoerder van Van Aartsen na berichtgeving van Het Parool.

De brief van Van Aartsen is maandagochtend besproken in het college, maar er is nog geen besluit genomen. Het is nog niet bekend wanneer er wel een besluit zal vallen.

De gemeente had zich wel aangemeld voor het experiment, maar hield nog een slag om de arm in verband met de onbekende voorwaarden.

Voorwaarden

Die voorwaarden zijn inmiddels bekend geworden. "Alle coffeeshops moeten meedoen aan het experiment als je je aanmeld. In Amsterdam betekent dat om de tafel zitten met 166 coffeeshops", aldus de woordvoerder.

Daarnaast is het een voorwaarde dat de coffeeshops allemaal dezelfde "staatswiet" gaan verkopen. "Er zou dan geen spacecake of hash verkocht kunnen worden. Als gebruikers dan wel daar naar op zoek gaan, kan dit gevaarlijke situaties opleveren, door bijvoorbeeld straathandel". Ook wordt er volgens de woordvoerder "geconcurreerd op smaak en diversiteit".