​Het aantal mensen dat is aangesloten bij de brandweer in Amsterdam is in 2017 gedaald. Dit terwijl het landelijke aantal brandweerlieden voor het eerst in acht jaar steeg.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Het aantal Amsterdamse brandweerlieden lag op 1 januari 2017 op 1.062, maar is op 1 januari 2018 gedaald naar 1.037. Daarvan zijn er 782 daadwerkelijk inzetbaar tijdens oproepen. Het restant valt onder de niet-operationele brandweerlieden. 

Ook het aantal vrijwilligers bij de brandweer is gedaald: van 253 begin 2017 naar 241 begin 2018.

Opkomsttijden

Eind mei bleek uit een onderzoeksrapport dat de brandweer sneller moet arriveren op de plek waar hulp nodig is. In het rapport stond dat de opkomsttijden "in ruime mate overschreden" worden. De vastgelegde opkomsttijden worden in alle veiligheidsregio's in 10 tot 70 procent van de gevallen niet gehaald.

Uit het onderzoek blijkt ook dat steeds minder vrijwilligers beschikbaar zijn, hoewel de cijfers van het CBS aantonen dat de laatste twee jaar wel meer vrijwilligers zich aansluiten bij de brandweer.

Stephan Wevers, voorzitter van Brandweer Nederland, vindt dat er realistischere opkomsttijden moeten worden vastgesteld. Volgens hem is het niet haalbaar om sneller ter plaatse te zijn, zei Wevers onlangs.

Daarnaast benadrukte hij dat het "voorkomen en beperken" van brand net zo belangrijk is als het blussen. "Het oude systeem van opkomsttijden dateert uit de jaren zestig en is gebaseerd op sterk verouderde brandveiligheidsconcepten. Blijven inzetten op verouderde principes van alleen snelle opkomsttijden is achterhaald", zei hij in mei.

Werk jij bij de brandweer? Deel in de NUjij-reacties hoe jij staat tegenover meer diversiteit, en of het belangrijk is.