Het IJburg College heeft twee havo-docenten geschorst nadat zij foute antwoorden van examenleerlingen onterecht goedkeurden. Bovendien zal hun contract niet worden verlengd.

''Dit is niet de bedoeling, daarom hebben we meteen ingegrepen'', vertelt directeur Richard Troost. Het gaat om een docent Engels en een docent Nederlands. Dat hun nakijkwerk niet klopte, kwam aan het licht nadat een tweede corrector op een andere school de examens had bekeken. 

''De corrector gaf aan dat er veel fouten waren gemaakt. We hebben de examens daarna besproken in vakgroepen van onze eigen school, die tot dezelfde conclusie kwamen.'' Zo zou er bij meerkeuzevragen wel eens een 'b' zijn goedgekeurd, terwijl 'g' het juiste antwoord was. Ook bij open vragen gingen de docenten in de fout. 

Directeur Troost kan alleen gissen naar de motieven van de leraren. ''Ook docenten worden beoordeeld op de examenresultaten, maar het is niet de bedoeling dat zij zich daardoor laten leiden tijdens het nakijken.''

'Was moe'

De bewuste leraren verklaarden onder meer dat ze moe waren tijdens het nakijken. ''Daar baal ik van. We moeten op docenten kunnen vertrouwen. Dit is geen school waar je even makkelijk je diploma kan krijgen, het gaat ons om kwaliteit'', stelt de directeur. 

Hij benadrukt dat het nakijken verder ''gewoon eerlijk is gegaan.''  95 procent van de vwo-leerlingen is geslaagd, net als 85 procent van de havo-leerlingen. De docenten zijn inmiddels niet meer welkom op de school. Hun contract, dat liep tot 1 augustus, wordt niet verlengd.