De reiziger moet waarschijnlijk langer wachten op een rechtstreekse trein vanuit Amsterdam naar Londen. De plannen voor een directe treinverbinding lopen vertraging op. Daardoor zou het kunnen duren tot 2020. 

Opvallend is dat een directe reis in omgekeerde richting geen probleem is. Als je vanuit Amsterdam vertrekt, moet je eerst nog in Brussel overstappen voor een bagage- en paspoortcontrole. Die controle is niet mogelijk in Amsterdam omdat daarvoor geen internationale afspraken zijn.

De infrastructuur is klaar voor gebruik, maar de vereiste paspoort- en bagagecontrole is niet mogelijk door het verdrag. Daardoor kan het proces twee jaar vertragen. GroenLinks-kamerlid Suzanne Kröger heeft een motie ingediend om de trein sneller dan 2020 te laten rijden.

"Het Verenigd Koninkrijk heeft al lang een verdrag met België en Frankrijk. Nederland hoort daar niet bij. Wij hebben gevraagd om ons daarbij aan te sluiten. Momenteel vliegen er 60 vluchten per dag naar Londen. Die treinverbinding zou niet alleen goed zijn voor het klimaat, maar ook voor Schiphol", zegt Kröger.

Niet alleen politici zijn kritisch, ook reizigersvereniging Rover wil dat er sneller actie wordt ondernomen. "Men wil minder vliegtuigen en de verbinding is snel. Daarnaast sta je meteen midden in het centrum van Londen. Dat zijn alleen maar voordelen."