De studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) willen zaterdag opnieuw demonstreren, nadat de politie vrijdagavond het terrein ontruimde waar een protestmars van de studenten eindigde. Volgens de organisatoren gebeurde dat namelijk met onnodig veel geweld.

Als protest tegen onder meer landelijke bezuinigingen op het hoger onderwijs was vrijdag een "Mars voor Onderwijs" door de hoofdstad georganiseerd. Die eindigde op de Roeterseilandcampus, waar studenten tenten hadden opgezet.

Daar werden ze in de avond door agenten weggesleept, zo is op beelden te zien. Volgens de universiteit waren de laatste actievoerende studenten drie keer gevraagd om te gaan, voordat de politie ingreep.

Tientallen agenten zijn aanwezig en verzochten de studenten te vertrekken. Toen ze daar geen gehoor aan gaven, besloot de politie in te grijpen. Volgens een verslaggever van AT5 zijn hierbij ook enkele klappen uitgedeeld. Bij de actie waren ook politiehonden betrokken.

"We hebben de studenten inderdaad met lichte dwang van de campus moeten verwijderen", zegt een politiewoordvoerder. Er zijn geen aanhoudingen verricht. "We hopen dat zo te houden."

De studenten willen zich laten horen tegen bezuinigingen en politiegeweld. Zaterdagmiddag wordt weer op de Roeterseilandcampus gedemonstreerd. Dan houdt de UvA haar Universiteitsdag.