De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft vrijdagavond de hulp van de politie gevraagd om een einde te maken aan een studentenprotest bij Roeterseiland. Een groepje van zo'n dertig personen wil daar gaan overnachten in een tentenkamp.

Tientallen agenten zijn aanwezig en verzochten de studenten te vertrekken. Toen ze daar geen gehoor aan gaven, besloot de politie in te grijpen. Volgens een verslaggever van AT5 zijn hierbij ook enkele klappen uitgedeeld. De agenten staan in een linie om de 150 tot 200 studenten heen. Bij de actie zijn ook politiehonden betrokken.

"We hebben de studenten inderdaad met lichte dwang van de campus moeten verwijderen", zegt een politiewoordvoerder. Er zijn geen aanhoudingen verricht. "We hopen dat zo te houden."

Het tentenkamp is een vervolgdemonstratie op de 'Mars voor Onderwijs' die vrijdag werd gelopen door studenten, docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Ze demonstreerden tegen landelijke bezuinigingen op het hoger onderwijs en willen meer democratie en diversiteit binnen de universiteit.

Mars

De demonstranten vertrokken vanmiddag rond 15.00 uur vanaf de Oudemanhuispoort en liepen via de Stopera naar de Roeterseilandcampus. "De mars is al lang voorbij. Een groepje van zo'n dertig mensen heeft besloten om hier te gaan overnachten. Dat mag niet. We hebben ze een paar keer verzocht te vertrekken, maar ze willen niet luisteren. We hebben de politie gevraagd om te helpen", zegt een woordvoerder van de UvA.

De universiteitswoordvoerder zei eerder al dat de politie van de universiteit in mocht grijpen. "Wij hebben het terrein zaterdag weer nodig voor de Universiteitsdag. Je kan hier niet zomaar overnachten", aldus de woordvoerder.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!