De 24-uursopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam gaat er komen, ondanks het verzet uit Den Haag. Dat zegt de nieuwe GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink vrijdagavond een programma van AT5.

Het nieuwe stadsbestuur wil op korte termijn een 24-uursopvang creëren voor 500 uitgeprocedeerde asielzoekers, die daar anderhalf jaar kunnen blijven, en kunnen werken aan 'perspectief'.

Verantwoordelijk staatssecretaris Harbers liet tegenover de NOS weten weinig te zien in de plannen: "Het geeft geen perspectief aan die mensen. Als je langdurig in de opvang zit, wordt je verblijf daar niet legaler van."

Wethouder Groot Wassink verzekerde vrijdagavond echter dat de opvang er toch komt. "Het Rijk wil acht landelijke vreemdelingenlocaties, maar volgens mij hebben gemeentes gewoon de vrijheid daarnaast hun eigen voorzieningen in te richten, bijvoorbeeld zoals Groningen ook gewoon een 24-uursopvang heeft."

Regeerakkoord

Volgens Groot Wassink is het niet per se in strijd met elkaar. "Ik heb de staatssecretaris goed beluisterd. Hij had een hoop commentaar, maar op dat element van 24-uursopvang heeft hij volgens mij niet gezegd dat dat niet zou kunnen."

In het regeerakkoord staat dat opvang zonder voorwaarden alleen mogelijk is voor de eerste twee weken, daarna moeten de asielzoekers meewerken aan terugkeer. Maar ook daarin ziet Groot Wassink geen belemmering: "Het regeerakkoord staat op dat gebied ook een beetje haaks op de dagelijkse praktijk. Wij weten gewoon dat als je terugkeer als voorwaarde stelt, dat ze niet komen."

Volgens Groot Wassink moet de situatie op een andere manier worden aangepakt. "Het regeerakkoord is al weer een tijdje geleden opgeschreven. De discussie is sindsdien, ook landelijk, al een stap verder dan het regeerakkoord."

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!