Sociëteit SEXYLAND in Amsterdam krijgt een prijs van 25.000 euro van de Stichting Over Holland. Het is de eerste keer dat deze prijs wordt uitgereikt, aan een persoon of organisatie ''die in het voorgaande jaar in positieve zin iets wezenlijks overhoop haalde op het grensvlak van cultuur en maatschappij''.

SEXYLAND, op de NDSM-werf in Noord, had vorig jaar zogenaamd elke dag een andere eigenaar, namelijk een belangstellende die zich vooraf had aangemeld. Zo boden initiatiefnemers Arthur van Beek en Aukje Dekker een programma dat 365 keer veranderde. Organisaties en particulieren wisselden elkaar af.

''De wilde variëteit aan invullingen", zoals een kickboksgala voor de jeugd uit Noord, de Avond van de Schaamte met kunstenaar Jan Hoek en de danscompetities van Kiki Ball House of Flying Daggers, toonde ''de behoefte aan zo’n plek, waarvoor in het steeds meer gereguleerde Amsterdam weinig ruimte is'', aldus de jury onder leiding van Jan Christiaan Braun.

Het beginsel om elke dag een ander de sleutel te geven ''en die daarmee verantwoordelijk te maken, is zowel eenvoudig als genereus en getuigt van groot vertrouwen in de medestadsbewoners en hun ideeën'', vinden ze bij de stichting.

De Over Hoop Prijs 2017 wordt op 22 juni uitgereikt.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!