Locoburgemeester en GroenLinks-wethouder van Amsterdam Rutger Groot Wassink vindt dat vluchtelingencollectief We Are Here geen voorwaarden kan stellen aan de 24 uursopgvang. "We gaan niet onderhandelen, we gaan een voorstel doen en voorleggen aan de gemeenteraad."

De actiegroep liet dinsdag weten bij nader inzien toch open te staan voor de door Amsterdam aangeboden 24 uursopvang, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Ze willen bijvoorbeeld juridische hulp en een educatief programma.

"Ik wil met iedereen praten en horen wat de mogelijkheden zijn, met alle partners, bewindspersonen en hulpverleners, maar wij als college stellen de voorwaarden", aldus Groot Wassink woensdag in de gemeenteraad. Hij wilde niet vooruitlopen op hoe de opvang eruit moet gaan zien.

De ongeveer zestig ongedocumenteerden moesten maandag hun gekraakte huizen aan de Rudolf Dieselstraat in Amsterdam Oost uit. Nadat twee kraakpogingen op de Hoogte Kadijk en de Weesperzijde waren mislukt, zochten ze onderdak in een leeg gebouw in Amstelveen.

De burgemeester, de politie en het OM bezien nog wat ze hieraan gaan doen. Zolang de krakers in het pand zitten, wordt in de buurt extra gesurveilleerd.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!