De top van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft in een open brief aan de Tweede Kamer en het kabinet alarm geslagen over de "structurele onderfinanciering van onderwijs en onderzoek".

In de brief, gericht aan onderwijsminister Ingrid van Engelshoven en de leden van de onderwijscommissie, geven onder meer rector magnificus Karen Maex en voorzitter van college van bestuur Geert ten Dam aan zich zeer grote zorgen te maken over extra bezuinigingen.

Volgens de briefschijvers is het tijd "dat politici en bewindslieden zich realiseren dat het systeem kraakt, tegen grenzen aanloopt en dat er echt niets meer af kan."

De universiteitstop waarschuwt verder dat er niet alleen oog moet zijn voor bèta- en technisch onderzoek. "De uitdagingen van de toekomst zitten niet alleen in techniek, verlenging van het leven of kunstmatige intelligentie - hoe belangrijk ook - maar in de toepassing en effecten daarvan op de mens en de samenleving: ongelijkheid, sociale verhoudingen, rechtszekerheid, voedselzekerheid, ethiek, et cetera."

Woensdag is er een debat over wetenschapsbeleid in de Kamer.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!