De We Are Here-groep heeft in de nacht van maandag op dinsdag een pand in Amstelveen gekraakt. De groep moest maandagmiddag om 12.00 uur de gekraakte woningen in de Rudolf Dieselstraat in Amsterdam verlaten en zat sindsdien zonder onderkomen.

De groep heeft een leegstaand kantoorpand aan de Groen van Prinstererlaan betreden. De eigenaar wil het pand slopen en op de plek nieuwe appartementen bouwen. 

Het gaat om een gebouw van negen verdiepingen met daaronder een parkeergarage van twee lagen. Er komen een kleine driehonderd appartementen.

Dinsdagochtend werd bekend dat de ongedocumenteerde vluchtelingen niet in dit pand mogen blijven. Locoburgemeester Herbert Raat heeft dat dinsdagochtend aan ze verteld tijdens een bezoek aan de plek waar ze zijn neergestreken aan de Meester G. Groen van Prinstererlaan.

Volgens hem gaat de eigenaar van het gebouw, die er appartementen in wil maken, aangifte doen van de kraak. De locoburgemeester heeft in de middag contact met de politie en het Openbaar Ministerie (OM) over wat er moet gebeuren als de groep niet uit zichzelf weggaat.

Coalitie

Zondag probeerde We Are Here een pand te kraken aan de Hoogte Kadijk achter Artis, maar dat pand bleek bewoond. Maandag wilden ze een bewoond pand aan de Weesperzijde in.

De nieuwe coalitie van GroenLinks, D66, PvdA en SP wil 24-uursopvang bieden vanuit de gemeente. Daarin is ruimte voor vijfhonderd asielzoekers. De groep vindt dat geen oplossing, lieten ze afgelopen weekend weten.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!