De ongedocumenteerde vluchtelingen van actiegroep We Are Here hebben de door hen gekraakte panden in Amsterdam-Oost verlaten. De ongeveer zestig krakers moesten maandag uit de huizen in de Rudolf Dieselstraat. 

Zodra de ongedocumenteerden hun spullen uit de woningen hadden gehaald, timmerde woningcorporatie Ymere de ramen en deuren dicht. De politie hield daarbij een oogje in het zeil, terwijl de krakers hun huisraad in een busje laadden.

Volgens een woordvoerder weten ze nog niet waar ze de nacht gaan doorbrengen. "We hebben nog geen plan.'' De groep probeerde zondag al een nieuw onderkomen te kraken op de Hoogte Kadijk, maar dat mislukte. Maandagochtend volgde een nieuwe vergeefse poging, op de Weesperzijde. Beide panden bleken bewoond. 

Op Weesperzijde vonden volgens de politie binnen "wat schermutselingen'' plaats. Daarbij liep een persoon een schram op, die daarvan aangifte gaat doen. Ook zijn binnen enkele deuren vernield. De politie onderzoekt wie daarvoor verantwoordelijk is.

Kraakacties

De vluchtelingen zonder papieren betrokken eind maart de leegstaande woningen. De kraakactie leidde tot veel ophef door enkele incidenten die ermee gepaard gingen. Zo werd tot twee keer toe een zogenoemde "vergiskraak" gedaan in een bewoonde woning. Bij een daarvan stond een bewoonster onder de douche.

Ook zouden medewerkers van Ymere, eigenaar van de panden, en leegstandsbeheerder Camelot zijn bedreigd en ontstond er een conflict tussen leden van Identitair Verzet en een groep antifascisten.

Het nieuwe stadsbestuur van Amsterdam wil op korte termijn een 24 uursopvang openen voor uitgeprocedeerde asielzoekers, maar die laat nog even op zich wachten. De ongedocumenteerden van We Are Here, die al jaren van kraakpand naar kraakpand trekken, zeggen dat ze hier geen gebruik van willen maken. "We willen een definitieve oplossing voor onze situatie", zei een woordvoerder.

Harbers

De overlast die de ongedocumenteerde vluchtelingen veroorzaken met het kraken is "natuurlijk volstrekt onacceptabel'', vindt staatssecretaris Mark Harbers van Immigratie. Maar hij wijst erop dat het bewaren van de openbare orde en het tegengaan van kraken aan politie, justitie en burgemeester is.

Harbers hekelt de leden van de actiegroep, die "alles in het werk te stellen om rechterlijke uitspraken naast zich neer te leggen en hun vertrek uit Nederland te frustreren''. Mensen zonder verblijfsvergunning zijn verplicht te vertrekken en zijn daarvoor zelf verantwoordelijk, stelt de staatssecretaris. Maar "als iemand niet vertrekt kan de overheid ook over gaan tot gedwongen vertrek''.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!