Er hebben verdeeld over twee sollicitatierondes in totaal 85 mensen gesolliciteerd naar de functie van burgemeester van Amsterdam.

Zestien vrouwen en 69 mannen hebben een brief geschreven naar Johan Remkes, de commissaris van de Koning, om zich beschikbaar te stellen voor de functie.

Van de 85 sollicitanten hebben er 14 momenteel een functie in het openbaar bestuur. Liefst 50 kandidaten zijn momenteel werkzaam buiten het openbaar bestuur, meldt de provincie Noord-Holland in een persbericht.

Van 21 kandidaten is niet bekend wat ze momenteel doen om de kost te verdienen.

Beperkt

Na de eerste sollicitatieronde in mei hadden 29 personen gesolliciteerd, maar slechts vier daarvan hadden een fulltime functie in het openbaar bestuur. Daarvan hadden 18 kandidaten een functie buiten de overheid en zeven helemaal geen bestuurlijke functie.

De vertrouwenscommissie van de gemeenteraad vond daarom het aantal geschikte kandidaten voor de burgemeesterspost te beperkt en werd besloten een tweede ronde te houden.

Van 23 mei tot 2 juni kon er gesolliciteerd worden in deze nieuwe ronde.

"Kardinale blunder"

In een ingezonden brief naar het Parool reageerden Geert Dales (50Plus) en Frits Huffnagel (VVD), wethouder Herbert Raat (VVD) van Amstelveen en de voormalige Tweede Kamerleden Boris van der Ham (D66) en Niesco Dubbelboer (PvdA) op de heropening van de vacature.

Zij noemden de keuze voor een nieuwe ronde een "kardinale blunder". De politici stelden dat als een kandidaat niet meteen in de eerste ronde solliciteert voor de functie, diegene automatisch niet geschikt is.

De schrijvers van de brief willen dat wanneer de nieuwe burgemeester bekend wordt gemaakt, ook wordt vermeld of hij zich in de eerste ronde of later pas aanmeldde.