De ongedocumenteerde vluchtelingen van actiegroep We Are Here zijn druk bezig om hun spullen uit de gekraakte panden te halen.

Dat laat een betrokkene weten. Tot op heden lijkt het erop dat de groep gehoor geeft aan het verlaten van de panden. Diverse huisraad is op straat geplaatst. Ook is Ymere begonnen met het afsluiten van gas, water en licht. Nadien worden de woningen dichtgetimmerd.

De politie heeft de straten van de gekraakte woningen afgezet met lint en houdt een oogje in het zeil. De spullen uit de woningen worden in een busje geladen. Woningcorporatie Ymere, eigenaar van de woningen die binnenkort worden gesloopt, is ook aanwezig. De panden worden later dichtgespijkerd.

De krakers moesten maandag om 12.00 uur de huizen in de Rudolf Dieselstraat in Amsterdam-Oost verlaten. Ze hebben op dit moment nog geen nieuw onderdak gevonden.

Ymere

De ongedocumenteerden betrokken eind maart de leegstaande woningen. De kraakactie leidde tot veel ophef door enkele incidenten die ermee gepaard gingen. Tot twee keer toe werd een zogenoemde 'vergiskraak' gedaan in een bewoonde woning. Bij een daarvan stond een bewoonster onder de douche.

Ook zouden medewerkers van Ymere, eigenaar van de panden, en leegstandsbeheerder Camelot zijn bedreigd en ontstond er een conflict tussen leden van Identitair Verzet en een groep antifascisten. Hoewel Ymere wilde dat de krakers eerder zouden vertrekken, mochten ze van de voorzieningenrechter langer blijven. 

Het nieuwe stadsbestuur van Amsterdam wil op korte termijn een 24-uursopvang openen voor uitgeprocedeerde asielzoekers, maar die laat nog even op zich wachten. We Are Here heeft aangegeven hier geen gebruik van te willen maken.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!