Amsterdammers wonen gemiddeld op 49 vierkante meter. Dat is een stuk kleiner dan het landelijk gemiddelde van 65 vierkante meter.

De verschillen tussen regio’s en huishoudens zijn groot, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zaterdag.

Daarnaast zijn er erg weinig grote huizen. In heel Nederland woont 17 procent in een huis van 150 vierkante meter of groter, tegenover 3 procent in de stad.

Opvallend is dat er ook grote verschillen in huishoudens zijn voor stellen met en zonder kinderen. Meer dan 50 procent van de koppels zonder kinderen moet het met minder van 75 vierkante meter doen, tegen maar 12 procent in de rest van het land.

Gezinnen

Ook gezinnen met kinderen wonen relatief krap. In Amsterdam woont bijna 40 procent van hen kleiner dan 75 vierkante meter, tegen maar 6 procent landelijk.

Volgens het CBS is het lage gemiddelde voor heel Amsterdam vooral te verklaren door de grote hoeveelheid eenpersoonshuishoudens.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!