Misdaad in Amsterdam loont te eenvoudig, waarschuwt de hoofdstedelijke ombudsman Arre Zuurmond. Volgens hem wordt het criminele carrièrepad voor jongeren te aantrekkelijk.

"Het wordt te gemakkelijk om met criminaliteit je geld te verdienen", zegt hij zaterdag in Het Parool. Bovendien noemt de ombudsman de overheid "onduldbaar afwezig''. 

Ook vindt Zuurmond dat de honderden miljoenen per jaar die in Amsterdam worden verdiend en rondgaan in de onderwereld ontwrichtend werken voor de maatschappij.

De krant verwijst naar recente politierapporten waarin eveneens wordt gewaarschuwd voor ondermijnende effecten, zoals de investeringen van met misdaad verdiend geld in vastgoed.

Fraude

Zuurmond zegt van het Openbaar Ministerie te hebben vernomen dat 90 procent van de overnames wordt gefinancierd met onderhandse leningen, dus buiten de banken om.

In het interview geeft hij tal van voorbeelden van fraude, misbruik en andere criminele praktijken. De ombudsman meent dat er "een georganiseerde misdaad tegenover een ongeorganiseerde overheid'' staat.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!