Honderden boze vissers hebben zaterdag gedemonstreerd op de Dam. De vissers zijn het niet eens met de bouw van zo'n honderd windmolenparken op zee en zijn ook tegen de zogenaamde aanlandplicht.

Om die reden hebben honderden vissers uit Nederland en België zich voor de protestmars op het Stationsplein gemeld. De demonstranten zijn met bussen naar de hoofdstad gekomen. Ook voeren een handvol kotters over het IJ als onderdeel van de demonstratie.

Na een toespraak van Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) bij het Centraal Station is de stoet naar de Dam gelopen.

'Vis onbetaalbaar'

Door nieuwe Europese regels zijn ze verplicht om alle bijvangst mee aan land te nemen. Vissen overboord gooien mag niet meer, terwijl de kleine visjes voor een groot deel nog levend terug het water in kunnen.

Vissers zijn bang dat hun inkomsten verder teruglopen omdat ze minder verkoopbare vis aan land kunnen brengen. Daardoor zouden de visprijzen oplopen, waardoor de vis 'onbetaalbaar' zou worden.

Ook de bouw van duizenden windmolens op zee baart de vissers zorgen. Ze zeggen door de windparken hun beste visgronden kwijt te raken.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!