Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van twaalf jaar cel geëist tegen de Grieks-Duitse Tzeichoun E. (31). De man wordt verantwoordelijk gehouden voor de moord op de toen 51-jarige Frens Smit. De Amsterdammer werd in mei 2016 dood aangetroffen in zijn woning aan de Jan van Galenstraat.

Eerder werd E. veroordeeld tot een celstraf van acht jaar voor het doodsteken van de Amsterdamse Smit. De verdachte heeft altijd gezwegen over de zaak. Zijn ouders verklaarden destijds dat E. een tweelingbroer heeft die naar het buitenland was vertrokken en zich had aangesloten bij IS. Het DNA van eeneiige tweeling is identiek.

Op de plaats delict werden op verschillende plekken DNA-sporen en een vingerafdruk van Tzeichoun E. gevonden. Een vingerafdruk is altijd uniek. Ook is de geboorte van de vermeende tweelingbroer nergens geregistreerd. De verklaring van de ouders over de tweelingbroer werd niet geloofd door de rechter. 

Frens Smit werd dood aangetroffen in zijn woning aan de Jan van Galenstraat. Zijn buren hadden de politie gewaarschuwd nadat ze een 'vreemde geur' roken. Toen het lichaam werd aangetroffen waren er geen andere mensen in de woning aanwezig.

Hogere straf

De verdachte uit Hannover ging in hoger beroep en het Openbaar Ministerie heeft nu dus een hogere straf geëist dan de eerdere veroordeling. Als het aan het OM ligt gaat hij twaalf jaar de gevangenis in.

E. werd ook verdacht van diefstal van kostbare Griekse iconen die bij Smit in huis lagen. Deze werden na een huiszoeking aangetroffen bij de verdachte. Diefstal kon volgens de rechter echter niet worden bewezen, omdat niet kon worden vastgesteld hoe de iconen bij E. in huis kwamen.