Naar verwachting zullen er in 2030 elke dag zo'n 280.000 treinreizigers op het Centraal Station lopen. Nu zijn het er 180.000 per dag.

Dat blijkt uit het jaarverslag van ProRail, dat donderdag gepresenteerd wordt.

Om de groei van het aantal reizigers aan te kunnen gaan er onder andere meer treinen rijden. Dat zijn er nu 37 per uur en worden er over twaalf jaar 57. Om die reden gaat het station ruimte bieden aan een groeiend aantal goederentreinen.

Daarnaast wordt de capaciteit van de liften en roltrappen vergroot. Ook zal verlengt ProRail de perrons en worden sporen en wissels aangepast zodat treinen sneller kunnen vertrekken en aankomen.

Station Zuid

Naast Centraal gaan ook andere stations op de schop. Op Station Zuid wordt het naar verwachting ook veel drukker. Nu zijn er dagelijks 80.000 reizigers, maar over tien jaar moeten het er 250.000 zijn. Een van de redenen voor de groei is dat Station Zuid het eindpunt is van de Noord/Zuidlijn. 

Station Zuid wordt daarom drie keer zo groot. "Qua voorzieningsniveau wordt het station vergelijkbaar met de stations Utrecht Centraal en Rotterdam Centraal", stelt ProRail. 

Op Schiphol moeten volgens Prorail ook maatregelen worden genomen vanwege het groeiend aantal treinreizigers. Het probleem is alleen dat onder meer Schiphol Plaza, dat boven het station ligt, te weinig ruimte heeft voor extra reizigers. Er wordt nu onderzoek gedaan naar de "veranderende mobiliteitsvraag".

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!