Bij de presentatie van het nieuwe college van burgemeester en wethouders heeft Sylvana Simons kritiek geuit op de nieuwe, vooral witte wethouders.

Van de acht wethouders is er maar één "van kleur". "Ongehoord", noemde Simons van BIJ1 dit toen ze er PvdA-leider Marjolein Moorman op aansprak.

"Meer dan de helft van de Amsterdammers heeft wortels buiten Amsterdam en de PvdA kan putten uit een rijk pallet diverse partijleden, en dan is het toch niet gelukt om met een diverser voorstel te komen."

Ook de nieuwe bestuurders van de stadsdelen zijn wat Simons betreft niet divers genoeg.

Lastig

"Ik wil niet flauw doen, ik kan natuurlijk zeggen dat het lastig is om in twee personen alle verschillende achtergronden, huidskleuren en sekses samen te brengen", reageerde Moorman. "Het is waar dat iedereen die geen witte, heteroseksuele vrouw uit Amsterdam of Enschede is zich gepasseerd kan voelen."

Namens de PvdA worden namelijk Moorman zelf en Sharon Dijksma uit Twente wethouders. Moorman wees er op dat het nieuwe college wel uit meer vrouwen dan mannen bestaat.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!