In totaal hebben 180 jongeren dinsdag hun nieuwe woning betreden op IJburg. Daarvan is de helft statushouder. In het nieuwe complex kunnen ze gaan bouwen aan de toekomst. 

Helemaal zonder slag of stoot ging het niet. De buurt heeft lange tijd geprotesteerd tegen de komst van het jongerencomplex aan de Erich Salomonstraat.

De gemoederen liepen zelfs zo hoog op dat de buurt naar de rechter wilde stappen. Zover kwam het niet. Wethouder Laurens Ivens (Wonen) schroefde het aantal woningen wel terug van 320 naar 141. Van de 141 woningen zijn 38 tweepersoonswoningen.

De statushouders zijn in ieder geval blij met hun nieuwe plek. Thaer Albeesh heeft dinsdag zijn sleutel gekregen. "Ik verwacht een goede toekomst hier en voorzie geen problemen. Het voelt al echt als thuis", vertelt hij. 

Integratie stimuleren

Het jongerencomplex komt voort uit een samenwerking tussen Socius en de Alliantie en heet Set. Het project wil integratie van jonge statushouders stimuleren en zorgen voor meer binding tussen bewoners met verschillende achtergronden in IJburg.

Elke bewoner van Set dient zich in te zette voor zijn medebewoners. ''Dat begint met een goede buur zijn. Ook stimuleren we samen koken, filmavonden organiseren en bijvoorbeeld spelletjes doen. We willen een community opbouwen.''

'Superleuke jongens'

Ook buurtbewoners beginnen een beetje bij te draaien, zo lijkt het. "Ik ben heel enthousiast, het zijn superleuke jongens", laat een mede-bewoner weten. "Vooral de Syrische mannen hebben een grote indruk op mij achtergelaten."

In het nieuwe complex kan maximaal vijf jaar gewoond worden.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!