Het bekendste schilderij van Vincent van Gogh, Zonnebloemen, verkleurt. De zonnebloemen op het doek worden steeds minder geel. Dat constateren Nederlandse en Vlaamse onderzoekers.

 

De wereldberoemde bloemen zouden steeds bruiner worden. Dat komt door de verf die Van Gogh gebruikte. Het chroomgeel valt onder de invloed van licht chemisch uit elkaar en dat is een probleem, want op meer dan de helft van het doek is deze verf gebruikt, schrijft de Volkskrant.

Ook in het schilderij Veld met irissen bij Arles, heeft Van Gogh verfpigmenten gebruikt die vervagen. De bloemen die eerst felpaars waren, zijn vervaagd naar fletsblauw. Het gebruikte rode pigment is daar vervallen.

Het Van Gogh Museum nam eerder al maatregelen door het lichtniveau te verlagen. Het museum zegt de pigmenten in de schilderijen goed te monitoren. ''Op dit moment verwerken wij alle onderzoeksresultaten van dit iconische schilderij. Daarna bepalen we hoe we in ons museum verdere aandacht gaan besteden aan de verkleuring.''

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!