Een 20-jarige man die zich vermomde als pakketbezorger en zeker vijf senioren oplichtte in Amsterdam, is veroordeeld tot 365 dagen jeugddetentie en een taakstraf van 200 uur. Een groot deel van deze straf is voorwaardelijk waardoor hij op tijd vrij zal zijn om weer naar school te gaan.

Het Openbaar Ministerie (OM) had een straf van anderhalf jaar jeugddetentie geëist maar daar zag de rechtbank van af. De detentie eindigt nu een week voor het nieuwe schooljaar.

De rechtbank gaf met zijn uitspraak gehoor aan de wens van reclasseringsdienst die de man omschreef als iemand "die zijn problemen niet kan overzien en in een neerwaartse spiraal verkeert". Wel krijgt hij nog twee jaar proeftijd opgelegd. 

De man bezorgde niet bestaande postpakketjes waarvoor hij een betaling vroeg en maakte daarmee 6.000 euro buit. Hij zorgde ervoor dat de slachtoffers, enkel senioren, met de pinpas betaalden. Zo belde hij bijvoorbeeld vooraf naar een woning om te melden dat er een nabezorging onderweg was.

Om het pakje alsnog in ontvangst te nemen, moest er een toeslag van 1,50 euro betaald worden. Tijdens die betaling gebruikte hij een nepautomaat en wisselde de pinpas van het slachtoffer, waarmee hij later geld pinde. 

Met deze babbeltruc maakte hij tussen november 2017 en januari 2018 zeker vijf slachtoffers. Bij twee pogingen had hij geen succes.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!