De Amsterdamse dierentuin Artis gaat de komende jaren kijken of het aantal diersoorten in het park verder verminderd moet worden. De dierentuin wil "de diercollectie kritisch tegen het licht houden".

Het verminderen van het aantal diersoorten moet het dierenwelzijn bij Artis ten goede komen, schrijft wethouder Abdeluheb Choho in een brief aan het college van B en W.

De afgelopen vijftien jaar is Artis al bezig geweest om het aantal diersoorten terug te brengen van 1.200 naar 545, blijkt uit de brief. Er zijn sindsdien geen beren, nijlpaarden, tijgers en panters meer in de dierentuin. 

In hetzelfde aantal jaar heeft de dierentuin 37 miljoen uitgegeven aan het verbeteren van dierenverblijven, zoals voor de jaguars, olifanten, lemuren, wallabies, apen en vogelsoorten. Ook is een deel van dit geld gegaan naar educatiemogelijkheden voor het publiek.

De komende jaren gaat er geld naar de verblijven voor slingerapen, gibbons, sneeuwuilen, zeeleeuwen, gorilla’s en komodovaranen.

Artis houdt hiermee koers met de landelijke en Europese regelgeving, zoals de standaarden van de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA). Maar de dierentuin "wil niet alleen voldoen aan alle landelijke regelgeving en standaarden, maar ook voorloper zijn als het gaat om dierenwelzijn en haar educatieve voorbeeldrol naar het publiek".