De bekladding en vernieling van debatcentrum De Rode Hoed zou het werk zijn van een groep zelfbenoemde antifascisten. Ze zijn boos omdat Forum voor Democratie er een lezing mag organiseren.

"Het enige dat fascisme nodig heeft om voet aan de grond te krijgen, is een plek om bijeenkomsten te organiseren. Het enige dat nodig is om terug te vechten is een baksteen, wat vrienden en toewijding", staat in een verder anonieme verklaring op Indymedia.nl. De antifascisten die de actie opeisen schrijven dat ze ook de sloten van De Rode Hoed hebben dicht gelijmd.

Medewerkers van debatcentrum De Rode Hoed aan de Keizersgracht ontdekten vanochtend dat de deuren waren beklad en de ruiten van het pand waren ingegooid. 'Fuck FVD' en 'Geen fascisme' stond er in grote, roze letters op de deuren. 

Inmiddels hebben reinigers van de gemeente de deuren weer schoongemaakt. Ook de overige vernielingen zijn naar verwachting vrijdag al hersteld. De lezing vrijdagavond over de brexit gaat vooralsnog gewoon door. Activisten hebben aangekondigd om de lezing te verstoren met een lawaaidemonstratie voor de deur.

Reactie directeur

"Hiermee schaad je niet alleen Forum voor Democratie", zegt directeur Clayde Menso tegen AT5. "Maar ook de medewerkers hier die zich sterk maken om het debat te organiseren, mensen te verbinden, om uiteenlopende meningen te laten horen en ervoor te zorgen dat mensen hun ideeën kunnen scherpen. Dat raak je hier ook mee. En ik weet niet of de mensen die dit hebben gedaan zich daar voldoende van bewust zijn."

Eerder werd al het huis van partijleider Thierry Baudet beklad en een kandidaat voor de gemeenteraad belaagd door activisten.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!