Het nieuwe college van Amsterdam wil een pilot met een zes uur durende werkdag voor ambtenaren. Dat staat in het nieuwe coalitieakkoord ‘Een nieuwe lente en een nieuw geluid’.

Het coalitieakkoord werd donderdag gepresenteerd door GroenLinks, SP, PvdA en D66.

De proef met een zes uur durende werkdag is naar Zweeds voorbeeld. In het Scandinavische land experimenteren diverse bedrijven met flexibele werktijden. Studies laten zien dat je productiever bent als je wat minder werkt, zegt GroenLinks-fractievoorzitter Rutger Groot Wassink.

Een bekend voorbeeld is een gemeentelijk verzorgingshuis in Göteborg, waar tientallen werknemers twee jaar lang zes uur voor een full time salaris werkten. Er was gedurende het experiment minder ziekteverzuim onder de werknemers en de verplegers zeiden zich gezonder te voelen, maar de proef bleek duurder dan gedacht.

Hoe het nieuwe college het experiment in de praktijk wil invullen is nog niet duidelijk. 

Akkoord

Het coalitieakkoord wordt op woensdag 30 mei besproken en vastgesteld in de gemeenteraad. Ook worden de voorgedragen wethouders Rutger Groot Wassink (GroenLinks), Touria Meliani (GroenLinks), Marieke van Doorninck (GroenLinks), Udo Kock (D66), Simone Kukenheim (D66), Marjolein Moorman (PvdA), Sharon Dijksma (PvdA) en Laurens Ivens (SP) geïnstalleerd.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!