De vier formerende partijen zijn klaar met onderhandelen. Er is een coalitieakkoord en de fracties hebben al hun goedkeuring gegeven. Dat betekent dat GroenLinks, D66, PvdA en SP kunnen gaan besturen.

Wat er precies allemaal in het coalitieakkoord staat, is nog niet bekend. Donderdag zal deze gepresenteerd worden. Delen van het akkoord zijn al wel bekend.

Zo presenteerden de partijen vorige week al de maatregelen die het nieuwe stadsbestuur zal nemen om de drukte door toerisme te bestrijden. Ook de wethouders van het nieuwe college zijn geen geheim meer.

Het nieuwe stadsbestuur heeft 26 van de 45 zetels in de gemeenteraad. In principe is de SP niet nodig voor de meerderheid, maar na de verkiezingen vonden veel fractievoorzitters dat een coalitie met drie partijen geen recht zou doen aan de uitslag.

"Kneiterlinks"

GroenLinks had de keuze uit twee linkse partijen en één liberale. Partij voor de Dieren viel af op links en op rechts viel de VVD buiten de boot. Daarop noemde VVD-leider Eric van der Burg het nieuwe college "kneiterlinks".

Dit akkoord betekent dat verkiezingswinnaar GroenLinks samenwerkt met de enige partijen die zetels verloren bij de gemeenteraadsverkiezingen. Alle overige winnaars en de partijen die stabiel bleven, zitten in de oppositie.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!