De gemeente Amsterdam vraagt iedereen om ideeën in te zenden over de invulling van een nationaal museum over het slavernijverleden van Nederland. Vanaf eind juni kan iedereen die dat wil plannen indienen bij een beoordelingscommissie.

Dat zegt de gemeente in een oproep op haar website. Daarbij wordt gemeld dat alle plannen welkom zijn. In juli houdt de gemeente een informatiebijeenkomst waarbij de beoordelingscommissie voor het museum wordt voorgesteld. Tot 1 oktober kan gereageerd worden op de oproep.

De beoordelingscommissie zal de plannen bekijken en een juryrapport en eindadvies opstellen. Naar verwachting zijn deze op 15 december klaar. Dat advies wordt aan het college van burgemeester en wethouders voorgelegd waarna het advies zal worden verkend. De gemeente hoopt dat de bouw van het museum in 2020 van start kan gaan.

Het museum moet volgens de gemeente vertellen over "het verhaal van voor, tijdens en ná de slavernij". Tegelijkertijd moet het bijdragen aan de ontwikkeling van de samenleving. Amsterdam wil met het museum ruimte bieden voor gesprekken en educatie over slavernij en hedendaagse onderwerpen rondom racisme.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!