De gemeente Amsterdam investeerde in 2017 een miljard euro in de stad. Dat is het grootste bedrag in vijf jaar tijd. Het meeste geld ging naar bouwgrond. 

De gemeente gaf afgelopen jaar ook veel uit aan schoolgebouwen, het riool, de openbare ruimte en waterleidingen, blijkt donderdag uit het jaarverslag van de gemeente.

Wethouder Financiën Udo Kock is blij met de cijfers, vooral door de economische voorspoed van dit moment. "Op veel plekken in de stad wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van bestaande en nieuwe wijken. De stad groeit, het aantal inwoners blijft toenemen en de economie draait goed."

Met de uitgaven heeft de gemeente ervoor gezorgd dat er 7.200 woningen in aanbouw genomen zijn. Ook zijn er bijna 6.000 werkzoekenden aan een baan geholpen en 2.000 leraren hebben een speciale beurs gekregen. Ook zegt de gemeente meer dan 1.400 statushouders aan een woning geholpen te hebben.

Erfpacht

Het uitgeven van bouwgrond in erfpacht leverde de gemeentekas veel geld op. Op die manier kwam bijna een half miljard euro binnen, wat flink meer is dan de gemeente verwachtte.

In het jaarverslag valt te lezen dat er 47 miljoen euro niet volgens Europese aanbestedingsregels is uitgegeven, daar waar dat wel had gemoeten. Kock belooft dat de gemeente daar in het vervolg beter op zal letten.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!