Ondanks een derde incident in korte tijd met een Amsterdamse pont, ziet de Inspectie Leefomgeving en Transport geen reden om het toezicht op GVB te verscherpen of verhogen.

Dinsdagmiddag ramde opnieuw een pont de kade bij het Centraal Station. Dit keer vielen er twee lichtgewonden.

Het vervoersbedrijf staat al onder 'verhoogd toezicht' van de inspectie, omdat er vorig jaar meerdere incidenten zijn geweest. Dat toezicht blijft na het nieuwste incident onveranderd.

''De zaken bij GVB lijken redelijk tot goed op orde. Er lopen goede gesprekken'', zegt een woordvoerder van de Inspectie Leefomgeving en Transport tegen AT5. De inspectie doet al enige tijd onderzoek naar de aanvaringen. De recente opeenstapeling van nieuwe incidenten worden vooralsnog als 'een toevallige samenloop van omstandigheden' gezien.

'Geen ernstige misstanden'

Daarom ziet de inspectie geen reden om het toezicht te verhogen. ''Het onderzoek loopt nog'', zegt de woordvoerder. ''Maar tot nu toe zijn we nog geen ernstige, grote misstanden tegengekomen.''

Wanneer het onderzoek is afgerond, kan de inspectie nog niet zeggen. Ook het GVB zelf doet onderzoek naar de aanvaringen. Het is primair de verantwoordelijkheid van het GVB zelf om de bedrijfsvoering goed op orde te krijgen. Gisteren kondigde het vervoersbedrijf aan dat de vaarhendels van alle ponten vervangen zullen worden.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!