Openbaarvervoerbedrijf GVB wil vanaf 2019 op groene stroom rijden die voor honderd procent uit eigen land komt. GVB is de grootste energieverbruiker in de hoofdstad. 

De trams en metro's reden de laatste jaren op elektriciteit van het Afval Energiebedrijf van Amsterdam en op groene, gekochte stroom. 

GVB gaat een stap verder en wil in 2025 helemaal klimaatneutraal zijn.

''Ons verbruik aan energie en materialen mag niet bijdragen aan de klimaatverandering. Als grootverbruiker van elektriciteit valt hier nog het nodige te winnen'', verklaart een woordvoerder.

40.000 huishoudens

GVB verbruikt net zoveel energie als 40.000 huishoudens in Amsterdam. Dat worden circa 55.000 huishoudens wanneer de Noord/Zuidlijn en de elektrische bussen gaan rijden.

In september wordt duidelijk welke partij het energiecontract voor de komende tien jaar gegund krijgt. Per 1 januari 2019 moet het nieuwe contract ingaan.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten. Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!