De Commissie Naamgeving Openbare Ruimte (CNOR) van de gemeente adviseerde om het Stadionplein niet om te dopen tot het Johan Cruijffplein. Dat blijkt uit een document dat deze commissie in december vorig jaar naar het college stuurde.

Daarin adviseerde de commissie om een stuk openbare ruimte nabij de Arena te vernoemen naar de overleden voetballer.

De CNOR benadrukte dat het vindt dat een passend eerbetoon aan Cruijff op zijn plaats is, maar zag voldoende redenen om de naam van het Stadionplein intact te houden. Zo zou er geen draagvlakpeiling hebben plaatsgevonden onder de bewoners. ''En dat is zeer bezwaarlijk, want er zullen een paar honderd adressen moeten worden gewijzigd'', schreef de commissie.

Bovendien zou het Stadionplein als baken fungeren voor veel Amsterdammers. De naam en plek staat voor veel bewoners van de hoofdstad in het geheugen gegrift. Deze functie zou het plein moeten behouden volgens de CNOR.

Positief advies

Stadsdeel Zuid gaf een positief advies. Het college van burgemeester en wethouders vond uiteindelijk dat er 'genoeg positieve dingen' in het advies stonden om het Stadionplein alsnog om te dopen.