Sami Bar-On, de eigenaar van restaurant Hacarmel twijfelt of hij nog door moet gaan met zijn zaak. Bij Hacarmel werden in december de ruiten ingeslagen door een man waarvoor de gemeente Amsterdam is gewaarschuwd omdat hij zou zijn geradicaliseerd.

De gemeente besloot echter de man niet op te nemen in haar aanpak voor geradicaliseerde moslims, tot grote ontsteltenis van Bar-On. "Ik ben geschokt. Na verschillende verzoeken en aandringen was burgemeester van Aartsen niet bereid om met mij te komen praten of veiligheidsmaatregelen te treffen", schrijft Bar-On woensdag in een verklaring. 

Bar-On hekelt het feit dat er meerdere incidenten nodig waren voordat er werd overgegaan tot extra maatregelen, zoals tijdelijke camerabeveiliging. "Voor mij is de maat vol", aldus Bar-On die opnieuw een gesprek gaat aanvragen, hij wil permanente bescherming. "Blijft dit uit, dan zal ik moeten overwegen om mijn restaurant te sluiten. Het is niet verantwoord om op deze manier door te gaan."

De gemeente was gewaarschuwd voor de radicalisering van Saleh A. maar besloot hem niet te bestempelen als geradicaliseerd. Dat zou inmiddels wel gebeurd zijn. De man wacht nu op zijn proces.

Hij wordt vervolgd voor vernieling en diefstal. Het gerechtshof oordeelde eerder dit jaar dat justitie niet een 'terroristisch oogmerk' bij de vervolging hoefde aan te voeren.

Gemeente

Volgens een woordvoerder van de gemeente is het bij dit soort gesprekken niet gebruikelijk dat persoonlijk met de burgemeester gesproken wordt. Wel staat de gemeente nog altijd open voor een gesprek over de situatie en eventuele aanvullende veiligheidsmaatregelen.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten. Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!