Naar verwachting is de luchtkwaliteit in Amsterdam woensdagmiddag en donderdag ''onvoldoende''. Dit is het gevolg van warme weer en een matige wind uit het zuidoosten. De GGD raadt aan om lichamelijke inspanningen te beperken.

De meetstations van GGD die fijnstof en stikstofdioxide in de lucht registreren lieten woensdagochtend al flinke uitschieters zien.

De slechte kwaliteit van de lucht heeft te maken met meerdere factoren. ''Aan de ene kant komt het door het warme, zonnige weer'', begint Saskia van der Zee, expert van de GGD Amsterdam. ''Combineer dit met de matige wind uit het zuidoosten, die de luchtverontreiniging uit heel Europa met zich meedraagt en alles wat de stad zelf aan vervuilende stoffen produceert en je hebt een probleem.''

Momenteel is de luchtkwaliteit in de stad over het algemeen nog 'matig'. Bij die kwalificatie hoeven Amsterdammers hun gebruikelijke activiteiten niet aan te passen. Drukke straten als de Stadhouderskade, Prins Hendrikkade, Overtoom en Van Woustraat krijgen wel al het stempel 'slecht' opgrdrukt.

Lichamelijke inspanning

Aan het eind van de middag verandert de luchtkwaliteit in de stad en is die 'onvoldoende'. Dan luidt het advies de speciale luchtkwaliteit-app van de GGD om ''lichamelijke inspanningen te verminderen.''

Ook donderdag is de luchtkwaliteit onvoldoende. Vrijdag moet de luchtkwaliteit in de stad weer verbeteren.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!