De gemeente Amsterdam geeft de hamburgketen Five Guys geen toestemming om een pand op de Reguliersbreestraat te betrekken. Het bestemmingsplan van het pand zou geen snackbar toestaan.

Dinsdagmiddag werd de zaak door de bestuursrechter in behandeling genomen. 

De keten zou bereid zijn om haar concept te veranderen om aan de eisen van de gemeente Amsterdam tegemoet te komen. Er mag dan geen balieverkoop zijn, het pand moet over voldoende zitplekken beschikken en het beleid mag er niet op zijn ingesteld om mensen na het eten zo snel mogelijk weg te krijgen.

Mochten de partijen er samen niet uitkomen, dan doet de rechter eind juni uitspraak. Five Guys heeft baat bij een snelle afhandeling van de zaak. Gebeurt dit niet, dan zou het pand aan een andere partij worden vergeven.

Gezondheidsaspect

Volgens een advocaat van de gemeente kan het gezondheidsaspect ook een rol spelen bij het tegenhouden van de komst van een fastfoodketen. Dat werd door het andere kamp weersproken met het argument dat hamburgers van Five Guys gezonder zijn dan die van McDonalds. 

New York Pizza

Begin dit jaar weigerde het Amsterdamse stadsdeel Zuid nog een filiaal van New York Pizza op de Ferdinand Bolstraat. Daar liet het bestemmingsplan de komst van een fastfoodketen niet toe.

New York Pizza maakte bezwaar en claimde geen fastfoodketen te zijn, maar daar ging de rechter niet in mee. Stadsdeel Zuid kreeg gelijk.