Vijf mannen zijn zaterdag in Amsterdam-West opgepakt op verdenking van oplichting. Ze zouden zich hebben voorgedaan als klusjesmannen en wilden op die manier een 74-jarige man 20.000 euro aftroggelen.

De vijf verdachten liepen tegen de lamp toen ze terugkwamen voor een tweede aanbetaling. Dit keer was de gewaarschuwde politie ter plekke en konden de verdachten worden aangehouden.

De mannen, tussen de 25 en 50 jaar oud, worden vooralsnog alleen verdacht van oplichting van de 74-jarige man. Ze zijn inmiddels weer op vrije voeten en moeten zich later bij de rechter verantwoorden.

Volgens de politie komt het de laatste tijd vaker voor dat Amsterdamse ouderen op deze manier worden beroofd. Naar een tiental andere zaken wordt nog onderzoek gedaan, liet een woordvoerder weten. De bedragen die daarbij afhandig worden gemaakt lopen op tot wel 50.000 euro.

Oplichting

De "klusjesmannen" spreken de volgens de politie vaak kwetsbare slachtoffers aan in gebrekkig Engels en zeggen dat er iets aan hun huis mankeert. Dat varieert van een losliggende tegel tot een opmerking over de dakgoot of lekkage, aldus de politie. Als ze eenmaal binnen zijn, zien de oplichters steeds meer mankementen, waardoor de bewoner van het huis uiteindelijk veel geld kwijt is.

In sommige gevallen maken ze vermoedelijk met een waterpistool de muur nat en wijzen ze de bewoner op deze "lekkage". Ook komt het voor dat ze met hun klus beginnen en steeds meer slopen, aldus de politiewoordvoerder. Voor het materiaal en gereedschap vragen ze een voorschot dat de gedupeerden contant moeten betalen.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!