Het Stadionplein wordt op vrijdag 1 juni officieel het Johan Cruijffplein. Dit staat in een brief van de gemeente aan de bewoners van het plein in Amsterdam Zuid.

Daarnaast wordt gemeld dat bewoners recht hebben op een financiele tegemoetkoming van de gemeente, namelijk zeventig euro voor een particulier adres en 150 euro voor een zakelijk adres. Op 1 juni worden de veranderingen officieel gemaakt. Ook de nieuwe bordjes worden dan opgehangen.

Bewoners van het Stadionplein hoorden onlangs dat het plein wordt omgedoopt tot het Johan Cruijffplein. Een deel van hen is boos vanwege de plannen. Daarom is een bewoner de petitie 'Stadionplein moet de naam Stadionplein houden' gestart.

Tegenstanders van de naamsverandering vinden dat het Stadionplein een historische naam is. Het plein werd vernoemd naar het, inmiddels gesloopte, stadion van Harry Elte dat in de buurt stond tussen 1914 en 1929.

Arena

Een kleine week geleden werd de Amsterdam Arena omgedoopt tot de Johan Cruijff Arena. Een intentieverklaring dat dit zou gebeuren, werd al twee jaar geleden overeengekomen. Toen nog met nauwe betrokkenheid van wijlen burgemeester Eberhard van der Laan.

Volgens de woordvoerder van de waarnemend burgemeester was de beslissing om een vaste plek in de stad, in dit geval het Stadionplein, te vernoemen naar de legendarische voetballer al eerder genomen dan het plan om de Arena te vernoemen en liepen de twee trajecten los van elkaar.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!