Op 5 mei wordt Bevrijdingsdag gevierd met het jaarlijkse Bevrijdingsfestival. Naast het festival zijn in Amsterdam ook andere activiteiten.

Het Bevrijdingsfestival wordt gehouden op het Cultuurpark Westergasfabriek. Hier zijn meerdere podia opgebouwd waar zaterdag uiteenlopende muzikanten optreden.

Op de Sena Performers Stage zijn dat de bands MY BABY, HAEVN, Moss, Koffie, The Dubbeez, Rilan & the Bombardeers, Dieter van der Westen en Tape Toy.

In de Club de Ville tent spelen The Howlin’, Zorita, Sunfire, Mooon, Amsterdelics, San Dollar, en Banner. Click X Westerunie verzorgt het podium met housemuziek, Mossel & Jamen het hiphop podium en podium Soop de Lindy Hop. De Vrije Universiteit zorgt voor een Vrijheidsmaaltijd.

Andere activiteiten

Verder is er het Familie Vrijheidsplein met verhalen van Oorlog in mijn Buurt, Speeddaten met Veteranen, Rijdende Keukens en de Vrijheidsmarkt. In het Ketelhuis worden Vrijheidscolleges verzorgd door Fresku, Tinkebell en Afshin Ellian.

Het festival begint om 11.00 uur en eindigt om 23.00 uur. De band KOFFIE sluit het bevrijdingsfestival af met een combinatie van afrobeat, pop, funk en jazz. Het festival is gratis toegankelijk.

Kinderbevrijdingsfestival

In het Vondelpark is er een bevrijdingsfestival speciaal voor kinderen. Voorstelling De Waanzinnige Boomhut van 13 Verdiepingen van Meneer Monster staat om 13.30 uur op de planning. Verder kunnen kinderen hun eigen vrijheidsmaaltijd koken en luisteren naar oorlogsverhalen van kinderen uit de Tweede Wereldoorlog.

Op de beats van verschillende dj's kan daarna lekker gedanst worden.

Bevrijdingsdans

Het Museumplein staat op 5 mei in het teken van dans. Net als tijdens de bevrijding in 1945 gaat er op straat gedanst worden. 

Professionals doen het voor vanaf het podium. Daar dansen zij in verschillends stijlen. Van afrodance tot Cubaanse salsa, de tango en lindy hop.

Weersverwachting

Het weerbericht voor zaterdag ziet er gunstig uit. De verwachting is dat de zon volop gaat schijnen en het de hele dag droog blijft. Het wordt zo'n 20 graden.