Ondanks dat er in de Amsterdamse grachten steeds minder pleziervaartbootjes zijn, is het aantal meldingen van geluidsoverlast flink gestegen. Dit blijkt zaterdag uit de jaarlijkse Grachtenmonitor.

Het aantal geregistreerde bootjes is afgenomen met 36 procent naar 7276 ten opzichte van 2012 (11.290). De daling ten opzichte van 2016 (8293 vignetten) is 12 procent.

Vorig jaar kwamen 1339 meldingen binnen over overlast op het water, een stijging van 9 procent ten opzichte van 2016. Mensen ergerden zich vooral aan geluidoverlast op het water. Daarover kwamen 975 meldingen binnen, een stijging van bijna 30 procent.

Het aantal meldingen over vaargedrag (89) daalde met de helft en over snelheid bleef nagenoeg gelijk (275).

Handhaven blijft prioriteit

Water-wethouder Udo Kock laat weten dat handhaven een prioriteit blijft, zo zijn er in de zomer extra controleurs ingezet in de avonduren. "We nemen alle meldingen serieus en onderzoeken nu hoe we nog efficiënter kunnen handhaven op regels bij geluids-, en snelheidsoverlast en op veiligheidsovertredingen, bijvoorbeeld door het invoeren van kentekens voor boten."

Een andere maatregel die is genomen is een proef met eenrichtingsverkeer op de Prinsengracht. Die wordt verlengd tot april volgend jaar.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!