Amsterdammers zien het liefst voormalig PvdA-leider Wouter Bos als burgemeester van Amsterdam. Het Parool heeft in de stad een peiling uitgevoerd. Bos wordt op de hielen gezeten door Khadija Arib en Femke Halsema.

De 57-jarige Bos blijkt populair onder zowel mannelijke als vrouwelijke PvdA-, GroenLinks-, D66- als VVD-stemmers.

De PvdA'er doet het goed bij autochtone Amsterdammers en Amsterdammers met een migratieachtergrond. Ook blijkt uit de peiling dat zowel ouderen als jongeren vertrouwen hebben in een mogelijk burgemeesterschap van Bos.

De oud-minister van financiën en vicepremier in Kabinet Balkenende IV is momenteel bestuursvoorzitter van het VU medisch centrum.

Top 3

Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) en voormalig GroenLinks-leider Femke Halsema eindigen op respectievelijk plek twee en drie in de peiling. Halsema wordt gezien als algemene topfavoriet, maar ze is niet bij iedereen populair. Zo werd de petitie 'Houd Halsema uit de Stopera' ruim zevenduizend keer getekend.

Zowel Bos, Arib als Halsema kunnen rekenen op ongeveer 14 procent van de Amsterdamse bevolking. 

Amsterdamse wapenspreuk

Uit de vacature voor de functie, die midden april online is gezet, blijkt dat het stadsbestuur op zoek is naar een bestuurder die ‘de personificatie van de wapenspreuk van Amsterdam is: 'heldhaftig, vastberaden en barmhartig'. Bovendien moet de burgemeester een duidelijke visie hebben, en "een hart voor de stad".

De sollicitatietermijn waarop kandidaten zich kunnen melden sluit maandag. Commissaris van de koning Johan Remkes maakt vervolgens een selectie, die wordt voorgelegd aan een vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad.

Waarnemend burgemeester Van Aartsen heeft laten weten dat hij per 1 juli definitief met pensioen gaat. Op die datum wil hij een opvolger hebben. De nieuwe burgemeester zal op 5 juli worden geïnstalleerd, blijkt uit de vacature.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!