Het Tweede Kamer-debat over de We Are Here-vluchtelingen van morgen is drie weken uitgesteld. Omdat er een aantal andere zaken met spoed behandeld moeten worden door de Kamer, is er geen ruimte meer om het ook nog over de vluchtelingen te hebben.

Dat bevestigt VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis aan AT5. Koerhuis had het debat aangevraagd, maar hij is niet teleurgesteld. "Het is op de snelst mogelijke manier ingepland. Nu komen er een aantal spoedzaken voor en daar hebben we alle begrip voor."

Het debat zou eigenlijk maar een week worden verschoven, maar omdat het meireces ertussen zit, is het het debat nu verplaatst naar half mei. Volgens Koerhuis verandert het verplaatsen van het debat niets aan zijn standpunten. "Het signaal naar de linkse partijen in de gemeenteraad blijft hetzelfde: deze woningen moeten zo snel mogelijk ontruimd worden."

GroenLinks, D66, PvdA en SP tekenden al voor de verkiezingen een motie van GroenLinks waarin de lokale partijen oproepen om de gekraakte panden niet te ontruimen. Dit tot onvrede van onder meer de landelijke VVD. De uitgeprocedeerde vluchtelingen van We Are Here kraakten de afgelopen jaren tientallen huizen.

Oplossing

GroenLinks zei eerder deze maand dat ontruiming van de woningen niet de oplossing is, maar een 24-uurs opvang. Lijsttrekker Rutger Groot Wassink verwacht dat de vluchtelingen geen woningen meer hoeven te kraken als de bed-bad-broodvoorziening 24 uur lang duurt, in plaats van 12 uur.

"De opvang is het belangrijkste, dan heb je niet alleen een pand maar ook echt begeleiding en andere faciliteiten", aldus Groot Wassink. Maar mocht deze regeling er niet voor zorgen dat We Are Here stopt met kraken, dan wil de partijleider ook naar andere oplossingen kijken, bijvoorbeeld naar het beschikbaar stellen van vastgoed door de gemeente.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!