Vanaf volgende maand zullen horecaondernemers aan het Rembrandtplein en Thorbeckeplein de stoepen na uitgaansnachten schoon gaan maken. Ze willen zo voorkomen dat er braaksel of ontlasting blijft liggen.

De nieuwe maatregel moet voorkomen dat bewoners 's ochtends door rommel van de vorige nacht heen moeten als ze deur uit gaan. De ondernemers willen ook tijdens de nacht het plein schoon houden, zodat mensen minder snel de neiging hebben om afval achter te laten.

Volgens de gemeente heeft de maatregel het bijkomende voordeel dat de sfeer op een schoon plein beter is, zodat de uitgaansnacht ook veiliger is. Daarmee past de maatregel ook goed binnen een pilot die de gemeente in 2015 startte, samen met de horeca en de politie.

Tijdens die pilot, die bedoeld is om de overlast en het uitgaansgeweld te bestrijden, staan er 's nachts in het weekend hosts op het plein en is de verlichting bijvoorbeeld aangepast. Die aanpak lijkt zijn vruchten af te werpen. Twee jaar geleden werd al duidelijk dat er minder boetes voor wildplassers waren uitgeschreven op het plein.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!