Er is dringend onderhoud nodig aan de bruggen en kademuren in de stad, schrijft waarnemend burgemeester Van Aartsen in een brief aan de gemeenteraad. Dat onderhoud gaat tientallen miljoenen euro's kosten.

"In de laatste decennia is de achterstand in het onderhoud opgelopen. We weten dat een deel van onze bruggen en kademuren de technische levensduur heeft bereikt of zelfs heeft overschreden", aldus de burgemeester.

Amsterdam heeft honderden kilometers kademuren. Alleen het onderzoek naar de gesteldheid van de kademuren gaat de komende jaren al zevenenhalf miljoen euro per jaar kosten. Voor dat onderzoek is acht jaar uitgetrokken. De uiteindelijke vervanging van de zwaardere kadeconstructies kost twintig à vijfentwintig miljoen per kilometer.

De gemeente vindt uitbreiding van het onderzoeksprogramma naar alle verkeersbruggen noodzakelijk. De kosten daarvan bedragen gemiddeld ongeveer elf miljoen per jaar voor de komende acht jaar. 

Maatregelen

Dat er onderhoud nodig is werd de afgelopen tijd wel duidelijk, erkent ook de burgemeester. Een kademuur aan de Nassaukade stortte in en er ontstond een sinkhole in de Marnixstraat. Om erger te voorkomen zijn er al maatregelen genomen. "Om het risico op falen en instorten en daarmee de gevolgen voor het verkeer te beperken is de bewaking verscherpt", schrijft de burgemeester.

Van Aartsen wil nu structurele oplossingen. Het totale onderhoudsproject zal meerdere jaren in beslag nemen.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!