Het Amsterdamse VVD-raadslid Marianne Poot wil geen lawaaidemonstratie tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei op de Dam. Ze vraagt waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen het aangekondigde protest op een ander tijdstip of op een andere plek te laten plaatsvinden.

In een event op Facebook roepen de initiatiefnemers van de actie mensen op om te komen demonstreren tegen "de racistische 4 mei viering". Volgens de actievoerders herdenkt Nederland alleen de 22.000 witte slachtoffers die vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog "terwijl er in Nederlands Indië 4 miljoen doden vielen door oorlogsgeweld''.

Hoewel Poot zegt dat iedereen het recht heeft om te demonstreren, vindt ze het "ongepast en zeer niet respectvol'" dat dit om 20.00 uur op de Dam gebeurt. Ze bevraagt Van Aartsen er woensdag over in een debat met de gemeenteraad.

De actie heeft de aandacht van de burgemeester, die zich nog beraadt op eventuele maatregelen, liet een woordvoerder weten.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!