Gianni L., het vermoedelijke doelwit van de schietpartij in het speeltuingebouw op Wittenburg begin dit jaar, heeft een nieuw gebiedsverbod gekregen.

Dat heeft de gemeente maandagavond bekendgemaakt op een bewonersbijeenkomst.

L. mag de komende drie maanden niet meer op de Oostelijke Eilanden komen. Die beslissing is genomen door waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen. 

"Hij heeft het recht om naar zijn eigen huis te komen, maar de Oostelijke Eilanden blijven voor hem verboden gebied", vertelt Boudewijn Oranje, de voorzitter van de bestuurscommissie stadsdeel Centrum aan AT5. L. woont zelf net buiten de Oostelijke Eilanden, maar was voor zijn eerste gebiedsverbod regelmatig op Wittenburg en Kattenburg te vinden. 

Zorgen

De politie laat maandagavond weten dat er speciale aandacht is voor Gianni L. "Als er een melding vanuit zijn buurt komt of vanuit nabijgelegen woningen gaan alle rode lampen in de meldkamer draaien. Dan zetten we daar vol op in. Wij maken ons als politie ook zorgen", aldus een aanwezige wijkteamchef.

De wijkagent gaat de komende weken in gesprek met buurtbewoners over het nieuwe gebiedsverbod. 

Doelwit

De schietpartij vond eind januari plaats in een wijkcentrum op Wittenburg. Een 17-jarige stagiare kwam daarbij om het leven en een 20-jarige vrouw raakte gewond. Mogelijk hadden de daders het voorzien op de 19-jarige Gianni L., die ook gewond raakte.

Hij was in november ook al slachtoffer van een schietpartij in de buurt. Hierbij kwam een eveneens 19-jarige Amsterdammer om het leven en raakten in totaal drie mensen gewond. L. is wel bekend bij politie en justitie.

Gebiedsverbod

Een week na de schietpartij legde waarnemend burgemeester Van Aartsen L. een gebiedsverbod op. Hij vocht dat nog aan bij de rechter, maar die hield de bestuurlijke maatregel in stand. Sinds maandagavond heeft hij een nieuw gebiedsverbod.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!