Het krakerscollectief De Verrekijker heeft dit weekend hun gekraakte zaaltje op het terrein van de Vrije Universiteit vrijwillig verlaten. 

De studenten moesten begin deze maand al weg uit het pand, maar ze besloten nu pas om dat te doen, laat de VU weten.

De universiteit wilde een kort geding aanspannen tegen de studenten, maar is blij dat ze het gebouwtje vrijwillig hebben verlaten. "Omdat we positieve gesprekken met het collectief voerden,hebben we die stap niet hoeven zetten. Ze zagen zelf in dat ze niet zo sterk stonden", aldus de VU. 

De studenten lieten de Palestijnse Rasmea Odeh, die veroordeeld is voor een dodelijke bomaanslag in Israël, op 27 februari in het geheim bij De Verrekijker spreken. Daarnaast zouden ze zich volgens de VU ook daarvoor al "herhaaldelijk niet aan de afspraken hebben gehouden". 

De VU is van plan om voorlopig werk- en studeerplekken voor studenten in de ruimte te maken. Ze denken er ook over een nieuw debatcentrum op de campus te openen. "De Verrekijker heeft ook iets neergezet, wij willen iets in die lijn teruggeven."

De Verrekijker zelf laat weten te blijven bestaan. "We verlaten onze bunker of love, maar nemen die liefde mee de wereld in om met een andere aanpak te vechten", schrijven de studenten op Facebook.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!