Op Koningsdag vindt weer de jaarlijkse vrijmarkt plaats in Amsterdam. Welke regels zijn er en waar zijn de vrijmarkten in de hoofdstad?

De vrijmarkt in Amsterdam vindt vrijdag plaats van 06.00 uur in de ochtend tot 20.00 uur 's avonds. In vrijwel de gehele stad is het toegestaan om kleedjes neer te leggen, maar er zijn uitzonderingen. De kleedjes zijn onder andere niet toegestaan op het Damrak, Beatrixpark, de Kalverstraat, Ferdinand Bol, Leidseplein en het Spui.  

In het Vondelpark mogen kinderen hun spulletjes vanaf 9.00 uur verkopen. Ook het Artisplein, Westerpark, Sarphatipark, de Burgemeester Vlugtlaan, Osdorpplein en bij winkelcentrum Molenwijk zijn dit jaar specifiek aangewezen voor kinderen. Het Vondelpark en het Artisplein gaan om 9.00 uur open. Bekijk hier het hele overzicht

In Amsterdam is het toegestaan om een plekje te markeren met stoepkrijt. De kleedjes mogen echter niet voor ingangen van huizen en geopende winkels worden neergelegd. Ook op bruggen en brughoofden mag er niks worden verkocht.

Geen etenswaren

Tijdens de vrijmarkt in Amsterdam mogen allerlei tweedehands waren worden verkocht, maar geen levende dieren, bederfelijke etenswaren (vlees, vis, zuivel) of alcohol. Er mag wel frisdrank in blikjes of plastic flesjes worden verkocht.

Verder mag er geen versterkte muziek zijn zonder evenementenvergunning. Ook mogen er geen flyers worden uitgedeeld of reclame worden gemaakt.  

Spullen die niet verkocht zijn moeten weer worden meegenomen of in een container worden gegooid. De gemeente zet extra containers in het vrijmarktgebied neer.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!

Maandag 30 april tussen 12.45 en 13.45 uur kan je via NUjij live al jouw vragen over vijf jaar Willem-Alexander als koning stellen aan historicus en auteur Han van Bree. Stuur hier nu alvast je vragen in.