Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag zes jaar cel en tbs met dwangpleging geëist tegen de 27-jarige Philip O. voor het doodsteken van een 38-jarige man in een volle metro in Amsterdam vorig jaar juli.

De steekpartij vond plaats in de avondspits vlakbij station Venserpolder. Volgens getuigen liep de verdachte in de richting van het slachtoffer en begon hij hem plotseling neer te steken. Er ging geen ruzie vooraf aan de steekpartij. De politie meldde eerder dat de man waarschijnlijk een willekeurig doelwit was.

Het slachtoffer werd gereanimeerd, maar overleed kort na de plotselinge aanval. De verdachte werd direct na de steekpartij aangehouden.

O. was ten tijde van het incident opgenomen op de psychiatrische afdeling van het AMC in Amsterdam. Op het moment van de steekpartij was hij met onbegeleid verlof. Hij was eerder al veroordeeld voor andere geweldsincidenten. Zo heeft hij een verpleegkundige van het AMC mishandeld en een jongen in Engeland in zijn borst gestoken.

De verdachte heeft niet meegewerkt aan een pyschiatrisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten. Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!