In een jaar tijd zijn bij het Amstelstation en de Wibautstraat bijna honderd mensen in de avond beroofd. Stadsdeel Oost 

Dat gebeurde vaak wanneer ze hun fiets parkeerden of van het slot haalden. Meestal werden er tassen of smartphones weggegrist. De slachtoffers waren meestal mensen tussen de 15 en 30 jaar. 

Om verdere straatroven te voorkomen, start Stadsdeel Oost samen met de politie een campagne om het uitgaanspubliek te waarschuwen. Mensen worden er bijvoorbeeld met posters en graffitiboodschappen op gewezen om dure spullen niet zichbaar bij zich te dragen.

Ook geeft de gemeente de tip om alert te zijn op je omgeving, je tas in je fietskrat of -tas af te dekken en om je niet af te laten leiden door een onbekende. Iemand anders kan dan ondertussen je spullen stelen.

Handelen

Mocht je toch het slachtoffer worden van een straatroof, dan raadt de gemeente aan om je niet te verzetten en simpelweg te geven wat de daders vragen. Na een beroving is het belangrijk om 112 te bellen, met je eigen telefoon of die van iemand anders, en om je bankpassen te blokkeren.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten. Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!